Sunday, December 28, 2008

Video klipovi

I konecno, eve gi. Dolgo ocekuvanite video zapisi od govorite na nastanot "Slobodna Studentska Misla".
Za da go vidite klipot, samo stisnete na imeto na govornikot. Toa e direkten link do videoto od govorot na taa licnost na YouTube.
Eve gi:
  1. Vovedot na moderatorot na debatata, Marjan Zabrcanec
  2. Pozdravniot govor na direktorot na bibliotekata, Filip Petrovski
  3. Nikola Pupinoski, "Studentski prasanja - pricina za strav i namaluvanje na libidoto kaj studentskite dusicki"
  4. Maja Stojanovska, "Feminizam"
  5. Visar Ramadani, "Quo Vadis"
  6. Lazar Pop Ivanov, "Zosto vo Republika Makedonija drasticno opaga pobaruvackata na lizavcinja?"
  7. Marija Mircevska, "Od koga stana tesko da se napise govor!"
  8. Mario Davcevski, "Studentski apsurd"
  9. Georgi Velkovski, "Fudbal, EPP i religija"
Se izvinuvame na onie cii govori ne se snimeni, ama lentata se potrosi na kraj. Za naredniot pat vetuvame deka ke kupime poveke lenti za snimanje.

Za kraj, sakame da vi posakame na site Srekna Nova Godina. I vo novata godina, vi posakuvame site da razmisluvate slobodno i otvoreno, da ne dozvoluvate nikoj da vi nametnuva nikakvo mislenje. Isto taka, da znaete deka nie, studentite, ja imame najgolemata mok vo drzavata, no samo ako sme site zaedno. Inicijativata moze da zapocne od pomala grupa na luge, no vistinskite promeni moze da se slucat samo ako site zaedno gi realizirame.

Pozdrav i se gledame dogodina.

Tuesday, December 16, 2008

Naskoro

Kolegi i koleski naskoro na blogot na Slobodna Studentska Misla ke bidat objaveni i govorite od nastanot koj se oddrza na 11.12.2008. godina vo gradskata biblioteka "Braka Miladinovci"- Skopje

Sakam vo imeto na site clenovi na SSMisla da vi se zablagodaram sto prisustuvavte na nastanot, sto go citate blogot i ucestvuvate vo diskusiite i sto ne ohrabruvate i ponatamu da prodolzime so nastani od vakov tip.

Tuesday, December 9, 2008

Govorniciiiiiiiiii

Na eden den pred nastanot Slobodna Studentska MIsla resivme da vi gi pretstavime govornicite i nakratko temite za koi bi zboruvale :


1. Nikola Pupinovski
- Studentski prasanja / Pricina za strav i namaluvanje na libidoto kaj studentskite dusicki.

2. Maja Stojanovska - Feminizam

3. Visar Ramadani- quo vadis

4. Lazar Pop Ivanov - Lizavce/ zosto vo R.M drasticno opaga pobaruvackata na lizavcinja ???

5. Mircevska Marija
- Od koga stana tesko da se napise govor!

6. Mario Davcevski
- Studentski apsurd

7.Georgi Velkovski
- Fudbal, EPP i Religija

8. Natalija Krstova - Fornication Under Consent of the King

9. Borjan Sandrevski- Da se znae!!!

Ve ocekuvame !!!

Monday, December 1, 2008

Пријавување на говорници


Место на случување :

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ" - СкопјеДен на случување :

11.12.2008

Време:

19:00 h

Пријавување на говорници на :

studentskigovori@gmail.com


Уште еднаш да повторам дека право да се пријават имаат студенти од сите факултети во Р.М.
Епа колеги Бујрум :)


Останува на Вас да размислите која опција е подобра, на која опција да присуствувате !


...ОРГАНИЗИРАМЕ СТУДЕНТСКИ ГОВОРИ...

Отсекогаш сме сакале да учествуваме на ораторската вечер на Правниот факултет, оваа година решивме да ги тргнеме нашите негативно настроени мислења за таа манифестација
(не за џабе го користиме терминот "Манифестација"- бидејќи се повеќе таа вечер наликува на Охридски Трубадури, 12 Величествени, 13 Величествени , Мак фест, Евровизија и сиот тој кич околу тие Манифестации), и да се пријавиме да учествуваме.
(Инаку за оние кои не се од Правен Факултет Ораторска вечер е настан организиран од Правниот факултет на кој студентите исклучиво од тој факултет држат говори на одредена тематика)
Отидов јас во својство на извидник, да испитам терен да видам како е што е..... и конечно да одржам говор на тема која ми лежи на срцево. Престанав да пишувам во множина бидејќи другарчево не можеше да дојде на состанокот бидејќи мораше да го "куца" другарот од група што не бил на предавање на електронското око. И седнувам јас на состанокот и овие работи ми беа пренесени :

1. Оваа година е 12 Ораторска вечер !
-
си викам супер убава традиција си имаат луѓево, 12 Ораторски вечери, Браво секоја чест .

2. Оваа година категоријата слободни говори веке не постои, бидејќи Ораторските вечери мора да еволуираат !

-
хмммм..... Ова малку ме збуни,
Ораторска вечер, а без слободни говори ???????

Многу прашања инстинктивно ми се појавија :
Каде е тука Ораторството?
Каде е тука слободата на говор?
Каде се тука иновативните и креативните идеи на студентите кои нели би требало по сите правила да бидат движечка сила на едно општество?
Каде е тука еволуцијата на Ораторските вечери, каде е прогресот на студентската мисла?
Каде се тука студентите, што би зборувале тие на таа вечер ?

- Срамота, Резил, Шамар за студентите за Слободата на изразување, срамота за Правниот факултет, на крајот на краиштата шамар за Македонската кревка демократија (цитат од господин Бубо Каров- Цацко Конопишки ), ова беа само дел од работите кои се вртеа во мојот студентски мозок.

Но си велам ајде, ова е Правен факултет сигурно нема да си го дозволат ова, сигурно нема да забранат слобода на говор на Ораторска вечер, бидејќи колку што јас знам (можеби грешам) но поентата на ОРАТОРСТВОТО И ЈАВНОТО ГОВОРЕЊЕ Е СЛОБОДА НА ГОВОР И ИЗРАЗУВАЊЕ, но сигурно имаат план б, сигурно имаат некоја нова поинспиративна идеа, покреативен начин, сигурно еволуција за нив значи нешто подобро. Тука ме прекина во сред мисла професорката и дополни...

3. Готовите говори остануваат во Ораторската вечер!

- Повторно хммммм..... ќе ја укинеме категоријата СЛОБОДНИ говори но ќе ги оставиме готовите говори да ни ја "красат" Ораторската ни вечер. Инаку за оние кои не се запознаени со поимот готови говори тоа би значело говор од некоја историска личност пр. Цицерон, Демостен, итн. и поентата на овој говор е ти да го кажеш, истиот, непроменет, стар, неактуелен говор. И сега тука се појавуваат прашањата

КАДЕ Е ТУКА ОРАТОРСТВОТО???

КАДЕ СЕ ТУКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈАТА НА СЕКОЕ ОПШТЕСТВО- СТУДЕНТИТЕ???

одговорот на овие прашања јас не можам да го дадам бидејќи не го знам, одговорот најверојатно го знаат организаторите на Ораторската вечер, јас би можел само да шпекулирам, и тоа и ќе го направам. Ораторството не постои, постои глума и тоа патетична бидејќи учесниците не се глумци, нели, се правници, политолози и новинари! Но ова само шпекулирам, немој да ме сфатите погрешно, што не значи дека Ораторите не се навистина спремани од двајца глумци (ова е сериозно), што нели е сосема логично за ИСЦЕНИРАНА ораторска вечер во главни улоги студентите на Правниот факултет, а во режија на ни помалку, ни повеќе, 3 професорки.
Но полека можеби има и друга категорија си реков.... И навистина...

4. И последната категорија е колеги: ДЕБАТА

-
Фала богу си реков, дебата, одлично конечно простор да си ги искажам некаде своите ставови јавно!!!
Без цензура !!!
Но нели во вакви услови happy end, не би бил соодветен и така Професорката ми го поткрепи тврдењето и пресече :

5.Бидејќи нема доволно време, НИЕ, (ПРОФЕСОРКИТЕ), ќе ви поделиме материјали и секој точно ќе си знае за што да збори!!!
И дебатата ќе биде на некоја ПРАВНИЧКА тема!!!

- ма неее, ни нема спас - дебата со спремени говори , со готови материјали!!! Па чие мислење застапуваме. Наше или на професорката!?!?

- Правничка тема??? Ова мора да биде најизлитената и најнеактуелната тема во светот ,
и би најизлитената:
ХОМОСЕКСУАЛЦИТЕ треба да посвојуваат деца!

Демонстративно напуштив, излегов надвор и се најдов со другарчево (тоа што го куцаше колегата на електронското око), и му кажав што се случило, двајцата запрепастени и пред се ЛУТИ, решивме да направиме нешто. Му се јавивме на третиот другар и решивме да пиеме едно конспиративно кафенце!!!

Тоа што одлучивме беше да направиме еден настан кадешто студентите ќе одржуваат јавни говори, ќе презентираат свои сопствени мислња ненаметнати од никого, ќе критикуваат, ќе даваат решенија за проблеми, ќе поддржуваат, критички ќе размислуваат, ќе зборуваат за политика, ќе ја критикуваат или поддржуваат Владата, Опозицијата.
Левичари, Десничари, Конзерватисти, Либерали, Анархисти, Демократи, Комунисти.. Сите ќе ги образложуваат своите идеали, мислења, ставови, погледи.
Ќе држат говори, без ограничувања на времетраење, без ограничување на темата на говор, без ограничување на јазикот на кој ќе биде оддржан говорот, накратко,

БЕЗ НИКАКВИ ОГРАНИЧУВАЊА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ова беа иницијалните идеи до кои дојдовме на првиот конспиративен состанок во моментов ситуацијата е ваква:

1.Слободна студентска мисла,
(името на настанот кој ќе го организираме)

2. Без цензура, без ограничувања
(на самата вечер оние кои ќе се одлучат да држат говори нема да бидат ограничени да мора да држат говор во одредено времетрење, нема да бидат ограничени да одберат конкретна тематика, туку напротив ќе бидат охрабрени на што е можно поразнолики теми да зборуваат)

3. СЛОБОДА НА ГОВОР, СЛОБОДА НА ИЗРАЗУВАЊЕ

4. Поканети се студентите од СИТЕ факултети во Р.М да присуствуваат и уште поважно да УЧЕСТВУВААТ на овој настан
(Ова е настан прв, од ваков тип каде што учеството не е ограничено на само еден факултет, туку се поканети сите студенти да учествуваат) .