Monday, December 1, 2008

...ОРГАНИЗИРАМЕ СТУДЕНТСКИ ГОВОРИ...

Отсекогаш сме сакале да учествуваме на ораторската вечер на Правниот факултет, оваа година решивме да ги тргнеме нашите негативно настроени мислења за таа манифестација
(не за џабе го користиме терминот "Манифестација"- бидејќи се повеќе таа вечер наликува на Охридски Трубадури, 12 Величествени, 13 Величествени , Мак фест, Евровизија и сиот тој кич околу тие Манифестации), и да се пријавиме да учествуваме.
(Инаку за оние кои не се од Правен Факултет Ораторска вечер е настан организиран од Правниот факултет на кој студентите исклучиво од тој факултет држат говори на одредена тематика)
Отидов јас во својство на извидник, да испитам терен да видам како е што е..... и конечно да одржам говор на тема која ми лежи на срцево. Престанав да пишувам во множина бидејќи другарчево не можеше да дојде на состанокот бидејќи мораше да го "куца" другарот од група што не бил на предавање на електронското око. И седнувам јас на состанокот и овие работи ми беа пренесени :

1. Оваа година е 12 Ораторска вечер !
-
си викам супер убава традиција си имаат луѓево, 12 Ораторски вечери, Браво секоја чест .

2. Оваа година категоријата слободни говори веке не постои, бидејќи Ораторските вечери мора да еволуираат !

-
хмммм..... Ова малку ме збуни,
Ораторска вечер, а без слободни говори ???????

Многу прашања инстинктивно ми се појавија :
Каде е тука Ораторството?
Каде е тука слободата на говор?
Каде се тука иновативните и креативните идеи на студентите кои нели би требало по сите правила да бидат движечка сила на едно општество?
Каде е тука еволуцијата на Ораторските вечери, каде е прогресот на студентската мисла?
Каде се тука студентите, што би зборувале тие на таа вечер ?

- Срамота, Резил, Шамар за студентите за Слободата на изразување, срамота за Правниот факултет, на крајот на краиштата шамар за Македонската кревка демократија (цитат од господин Бубо Каров- Цацко Конопишки ), ова беа само дел од работите кои се вртеа во мојот студентски мозок.

Но си велам ајде, ова е Правен факултет сигурно нема да си го дозволат ова, сигурно нема да забранат слобода на говор на Ораторска вечер, бидејќи колку што јас знам (можеби грешам) но поентата на ОРАТОРСТВОТО И ЈАВНОТО ГОВОРЕЊЕ Е СЛОБОДА НА ГОВОР И ИЗРАЗУВАЊЕ, но сигурно имаат план б, сигурно имаат некоја нова поинспиративна идеа, покреативен начин, сигурно еволуција за нив значи нешто подобро. Тука ме прекина во сред мисла професорката и дополни...

3. Готовите говори остануваат во Ораторската вечер!

- Повторно хммммм..... ќе ја укинеме категоријата СЛОБОДНИ говори но ќе ги оставиме готовите говори да ни ја "красат" Ораторската ни вечер. Инаку за оние кои не се запознаени со поимот готови говори тоа би значело говор од некоја историска личност пр. Цицерон, Демостен, итн. и поентата на овој говор е ти да го кажеш, истиот, непроменет, стар, неактуелен говор. И сега тука се појавуваат прашањата

КАДЕ Е ТУКА ОРАТОРСТВОТО???

КАДЕ СЕ ТУКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈАТА НА СЕКОЕ ОПШТЕСТВО- СТУДЕНТИТЕ???

одговорот на овие прашања јас не можам да го дадам бидејќи не го знам, одговорот најверојатно го знаат организаторите на Ораторската вечер, јас би можел само да шпекулирам, и тоа и ќе го направам. Ораторството не постои, постои глума и тоа патетична бидејќи учесниците не се глумци, нели, се правници, политолози и новинари! Но ова само шпекулирам, немој да ме сфатите погрешно, што не значи дека Ораторите не се навистина спремани од двајца глумци (ова е сериозно), што нели е сосема логично за ИСЦЕНИРАНА ораторска вечер во главни улоги студентите на Правниот факултет, а во режија на ни помалку, ни повеќе, 3 професорки.
Но полека можеби има и друга категорија си реков.... И навистина...

4. И последната категорија е колеги: ДЕБАТА

-
Фала богу си реков, дебата, одлично конечно простор да си ги искажам некаде своите ставови јавно!!!
Без цензура !!!
Но нели во вакви услови happy end, не би бил соодветен и така Професорката ми го поткрепи тврдењето и пресече :

5.Бидејќи нема доволно време, НИЕ, (ПРОФЕСОРКИТЕ), ќе ви поделиме материјали и секој точно ќе си знае за што да збори!!!
И дебатата ќе биде на некоја ПРАВНИЧКА тема!!!

- ма неее, ни нема спас - дебата со спремени говори , со готови материјали!!! Па чие мислење застапуваме. Наше или на професорката!?!?

- Правничка тема??? Ова мора да биде најизлитената и најнеактуелната тема во светот ,
и би најизлитената:
ХОМОСЕКСУАЛЦИТЕ треба да посвојуваат деца!

Демонстративно напуштив, излегов надвор и се најдов со другарчево (тоа што го куцаше колегата на електронското око), и му кажав што се случило, двајцата запрепастени и пред се ЛУТИ, решивме да направиме нешто. Му се јавивме на третиот другар и решивме да пиеме едно конспиративно кафенце!!!

Тоа што одлучивме беше да направиме еден настан кадешто студентите ќе одржуваат јавни говори, ќе презентираат свои сопствени мислња ненаметнати од никого, ќе критикуваат, ќе даваат решенија за проблеми, ќе поддржуваат, критички ќе размислуваат, ќе зборуваат за политика, ќе ја критикуваат или поддржуваат Владата, Опозицијата.
Левичари, Десничари, Конзерватисти, Либерали, Анархисти, Демократи, Комунисти.. Сите ќе ги образложуваат своите идеали, мислења, ставови, погледи.
Ќе држат говори, без ограничувања на времетраење, без ограничување на темата на говор, без ограничување на јазикот на кој ќе биде оддржан говорот, накратко,

БЕЗ НИКАКВИ ОГРАНИЧУВАЊА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ова беа иницијалните идеи до кои дојдовме на првиот конспиративен состанок во моментов ситуацијата е ваква:

1.Слободна студентска мисла,
(името на настанот кој ќе го организираме)

2. Без цензура, без ограничувања
(на самата вечер оние кои ќе се одлучат да држат говори нема да бидат ограничени да мора да држат говор во одредено времетрење, нема да бидат ограничени да одберат конкретна тематика, туку напротив ќе бидат охрабрени на што е можно поразнолики теми да зборуваат)

3. СЛОБОДА НА ГОВОР, СЛОБОДА НА ИЗРАЗУВАЊЕ

4. Поканети се студентите од СИТЕ факултети во Р.М да присуствуваат и уште поважно да УЧЕСТВУВААТ на овој настан
(Ова е настан прв, од ваков тип каде што учеството не е ограничено на само еден факултет, туку се поканети сите студенти да учествуваат) .

25 comments:

Anonymous said...

Браво за идејава, и време е конечно да можат студентите слободно да си го изкажат своето мислење и став, без никакви цензури и наметнати говори и слично од страна на професори кои мислат дека само Карл Маркс знае повеќе од нив и никој друг(ова особено важи за правен факултет).

Anonymous said...

pa mislam deka duri i Ohridski trubaduri se pospontani od ovogodisnata Oratorska.I prethodnata bese cenzurirana no ova e veke...sto stana so vremeto koga oratorskata (so mala bukva zasto za mene ne e nisto osven sram za pravniot fakultet)bese mesto na koe se kamsikuvaa site negativnosti na opstestvoto?sega ne e nisto frugo osven prodolzena raka na poltronstvoto vo studentskite redovi!alooooo pa ova e na sloodno izrazuvanje!sakame da bideme del od Evropa,a mozeme da se mkerime samo so SSSR vo vremeto na Stalin!izgleda obrazovanieto e sila,obrazovanieto e mok,samo togas koga treba da ti go ispere mozokot!SRAM!!!!

Anonymous said...

Redno vreme bese nekoj da iskoci so vakva ideja.Konecno nekoj gi zasuka rakavite i se resi da napravi vakvo nesto.Ova sto se slucuva e sram za site nas.Dosta so site malverzacii,dosta so site sranja sto se slucuvaat okolu nas.Stop za ednoumieto sto vladee nasekade.Da zivee progresivnata studentska misla.Mora da gi digneme glavite i da gi otvorime ocite.
Se nadevam deka ova ke vrodi so plod i deka seto ova ke naide na masoven odziv na studentite.

Anonymous said...

Баш ми се допаѓа идеата што СИТЕ студенти можат да учествуваат во ова. А не само студентите од Правен Факултет, прекрасна идеа пред се.

Viski said...

Поддршката е одлична и добредојдена, но треба и да се појават студентите во голем број за да се покаже дека не сме мулиња и безгласни букви. Колку повеќе луѓе дојдат, толку поголем ќе биде ефектот на целиот настан.

Anonymous said...

epa ajde decki airlija neka vi e ! ubavo e da se vidi deka studentskata masa koja e edno strasno pasivna stvar, vsusnost znae da od vreme na vreme producira kreativni poedinci.
Strasen e faktot sto studentskiot medium (mesta, nacini) e pred samoto izumiranje, nesto kako ekstra zagrozen vid.
Super e sto probuvate da go frevitalizirate,samo da se nadevame deka ke nidete na podrska na onaa kategorija pogore spomnata!

Anonymous said...

kako da znaeme kolku e seto ova seriozno i ako se prijavime deka nema nekoj da si sobere kup govori koi ke si gi iskoristi za licni celi, ili vo najmala raka da zloupotrebi poveke iminja i preziminja? treba da imate navedeno licnost za kontakt, za da znaeme koj nas ni odgovara ako nekoi podatoci bidat zloupotrebeni...I kolku e sigurno deka ova e ke bide vo bibliotekata, kade tamu potocno, i dali ste sigurni deka na nas mladi studenti, edna grupa luge, ke ni dozvolat da ja koristime bibliotekata, bez pritoa da ne bojat dali sme crveni ili sini???

Anonymous said...

Pocituvani gospoda studenti organizatori,
Koj ke vi dozvoli da go organizirate nastanot vo biblioteka?

Слободна Студентска Мисла said...

Mnogu mi e milo sto se interesirate za nastanot i eve gi dopolnitelnite objasnuvanja :

1. Nastanot ke se oddrzuva na 11.12 2008 godina na vtoriot sprat na bibliotekata "Braka Miladinovci"-Skopje. Inaku bibliotekate ni e odobrena na koristenje od strana na direktorot. Citalnata e odbrana kako mesto za ovoj nastan od edna prosta pricina sto simbolikata e mnogu golema t.e. taa e mesto na sobiraliste na studentite

2. Za ovoj natstan ke ima prijavuvanje na govornici t.e. site onie koi ke se prijavat zaedno so nas ke gi vezbame govorite, ke gi nadopolnuvame i sl. Da ne se svatime znaci pak pogresno koj saka da zboruva se prijavuva na studentskigovori@gmail.com
Nie po toa ke mu se javime i zaedno so ostanatite studenti koi ke govorat ke si vezbaat, spremaat govori se do vecerta.

3. Vo pogled na zloupotrebata, sekoj koj ke drzi govor normalno ke si go kaze svoeto ime i prezime i kraj kraeva sam ke si go osmisluva govorot taka sto ne mozam da razberam kako nekoj bi mu go iskoristil govorot vo negativna konotacija ili pak da go namesti nekoj nekogo.

4. Partisko obojuvanje ???
Kako bi imalo koga od govorite tvrdam deka ke bidat edni pro vladini, drugi proopozicionerski, treti socialni govori, cetvrti opstestveni .

5. Site onie koi ke se prijavat da govorat na nastanot, znaat koi se organizatorite,od prosta pricina sto i nie ke ucestvuvame so govori pa zaedno se spremame za vecerta, nie nitu se plasime da kazeme koi sme nitu pak se plasime da zastanemae zad ideata Sloboda na Govor.
Dokolku sakas da govoris, poveli prijavi se i site dopolnitelni prasanja ke ti bidat objasneti.

*IVANCE* said...

Јас ќе бидам таму...и ви ветувам посетеност, ке ги соберам моите "новинарчиња" и доаѓаме во редовите на публиката!
И само уште еднаш колеги, се гордеам со вас!

Слободна Студентска Мисла said...

Fala Ivana, za poddrskata i celiot tim na Slobodna Studentska Misla te ohrabruva ne samo da prisustvuvas vo publikata tuku i da zboruvas na nastanot.

Uste ednas fala i se gleame !!!

Anonymous said...

Sekoja cest decki samo napred, ova odamna trebase da se sluci, onakva sramna manifestacija za prcenje na profesorite i nivnite puleni narecena oratorski veceri treba da bide marginalizirana sto poskoro zatoa sto e celosno namestena i e daleku od prvicnata zamisla.

Pozdrav i gi hrabruvam studentite da se priklucat

Shepard said...

ова треба да прерасне у традиција, еднаш у 2 недели или еднаш месечно. брао брао брао. и да се запишува кој шо рекол, билтен да се издава, и да им се лепи у фаца на дебилите на правен.

и да искочи ваљда нешто плодно.

Anonymous said...

originalna idea,respekt za organizatorite!
vreme bese da se otvorat portite na slobodniot govor,kade sto sekoj ke go kaze toa sto go misli bez da bide sprecen od nikoj.
Ovoj blog pred se e za istaknuvanje mislenja i neguvanje na istite. Povelete kazete sto imate,sepak sopstvenoto miselnje e neprocenlivo...

Anonymous said...

USTE EDNAS KE KAZAM BRAVO ZA HRABROSTA I ORGANIZACIJATA.KOGA KOLEGATA MI KAZA ZA BLOGOV,SAMIOT POIM NA SLOBODNA STUDENTSKA MISLA ME ASOCIRASE EDINSTVENO NA UTOPIJATA NA TOMAS MAN,FILOZOFSKI KAZANO.KAKAO UCESNIK NA ORATORSKATA VECER VO PRETHODNITE GODINI,ZNAM STO SE SLUCUVASE I ZNAM KAKO JAS OSTANAV OBELEZANA ZARADI NEKOI RABOTI STO GI KAZAV ,NEVERUVAJKI PRITOA DEKA DENES NA FAKULTETOT STO PRETSTAVUVA NAJVISOKA OBRAZOVNA INSTITUCIJA OD OBLASTA NA PRAVOTO VO REPUBLIKAVA MOZE DA SE SLUCI TAKVO NESTO.I SEUSTE NE MOZAM DA VERUVAM KOJ TOA GO DOZVOLUVA I KOJ VOOPSTO E NADLEZEN ZA TAKVA GLUPOST.A JAGOTKA NA SLAGOT E BITNIOT MOMENT NA SEKOJDNEVNI PROBI ZA DEBATA!JAS NE ZNAM DALI DA SE SMEAM ILI DA PLACAM!A SEUSTE IMA DEBILI KOI NAMESTO DA JA OPSTRUIRAAT SAMONARECENATA ORATORSKA TRCAAT NA PROBI!NAVISTINA E BESKONECNA COVECKATA GLUPOST!

Anonymous said...

Kako govornik vo ovie govori, kje dadam cista 10ka za idejata! Konecno mesto i za nas studentite sto ne sme od praven da moze da se iskazeme negde. Vakvi govori mu bea potrebni na studentot dolgo vreme. Za site, bez cenzura, slobodna tema!

Anonymous said...

I toa aj barem na Praven ima neso, kolku tolku vakva takva ima barem nekakva forma na studentsko izrazuvanje a sto e so drugite???
Bravo za akcijata!!!

sspf said...

Decki bravo za idejava super vi e imate golema podrska i od nas, dobro ste pocnale samo kako sovet mislam deka govorite morate da gi ogranicite vremenski neka ne bide 4-5 minuti no neka bide barem limitirani na 7 minuiti, vo sprotivno mislam deka moze da vi se sluci neposakuvan kiks, na primer pred 7-8 godini na pravniot fakultet eden decko koga zboruvase bukvalno covekot se iskluci i zborubase okolu 40minuti nekontrolirano pri sto morase da mu go isklucat mikrofonot. Uste edna rabota neznam dali imate viknato nekoi profesinolac ili barem ili nekoj poiskusen koj ke vi pomogne okolu podgotovkite no veruvajte deka toa bi vi bilo od golema polza, eve vo najmala raka mozete da go viknete filip petrovski da vi pomogne,

Uste ednas golema podrska i Se nadevam deka ke vi prerasne i vo tradicionalna oratorskava, Pozdrav. SSPF

Слободна Студентска Мисла said...

Prvo fala za poddrskata, fala i za sovetite i ve ocekuvame na nastanot na 11.12.2008 da prisustvuvate.

Inaku ideite od sovetite koi ni gi dadovte veke se realizirani, no fala vo sekoj slucaj :)

Anonymous said...

decki bravo! samo imam edno nadopolnuvanje(ako moze:),a toa e slednoto: posle sekoj govor da se prodolzi so debata i izrazuvanje na mislenja od publikata.Na toj nacin ke ja zbogatime vecerta so svezi misli i idei(pred se spontani!) i ke gi aktivirate bukvalno site prisutni!!! Samo napred... i imajte sluh za nasite baranja i dobri idei!

Anonymous said...

Понесете си камера или магнетофон барем, да кога ќе поминат ден-два не ви биде криво. И се придруѓувам на сугестијата да ова го правите на пример еднаш месечно. Поздрав од далеку.

Anonymous said...

cestitki za site tie sto ucestvuvaa,cestitki za tie sto ostanaa do kraj da doslusaat zosto govorevme dolgo vreme,kazavme sto imavme ama taka e koga nemas limit na vremeto za govor,slobodata na govorot e nepredvidliva i neprocenliva...
pozdrav do organizatorite isto taka i do ucesnicite i uste ednas cestitki za pobedata na slobodnite govori!!!

Anonymous said...

ajjjjj gi gledam i jas komentarive i resiv i jas da napisam nesto..
site se zalat za oratorskata vecer kakva bila zosto takva a sepak ucestvuvaat,eve na mene ne mi se dopaga i ne odam,zosto toa e foliranje,nauceno na pamet nekoj govor,spremen od doma sto odma se gubi konceptot na oratorstvoto.nikoj na nikogo ne mu sopira govor,ili zabranva ukinuvanje na edno radio ne e attack na mislata i izrazuvanjeto.da se raboti za radioto treba da bide cest,praksa a ne zemanje na honorari od po 100 eur.za ovaa inicijativa e super samo mestoto e pogresno..treba sred fakultetite na platoto kaj sto se kirli i metodoj na bina za site da slisnat...
tolku od mene pozdrav do cel tim sto ja organizira ovaa vetuvacka inicijativa...

Anonymous said...

Тестирование и доработка / Наикрупнейший и богатейший город \ Вязка «зигзагом» / • Регулирующие локализации соответствующие рефлексам \ Город Испании Бланес \ Замок Графенегг \ необьяснимо но факт \ любовные строчки

Anonymous said...

Заработок на терминале / Эллинистические укрепления Дура-Европос \ Шапочка с помпоном / • Беспомощность порождаемая состояниями \ Самуи \ Шлем В Европе \ паранормальное явление \ поэзия